El Fons Valencià per la Solidaritat i les regidories de Cooperació al Desenvolupament i Migració, i d’Educació, de l’Ajuntament de València, en el marc del pla anual de treball conjunt de les dues entitats, han iniciat l’execució del projecte “In/Sostenible”, el qual arribarà a un total de 17 centres educatius de València i sensibilitzarà a l’alumnat al voltant del desenvolupament sostenible. En concret, els centres educatius participants en el projecte són el CEIP Castellar-Oliveral, CEIP Cavite-Isla de Hierro, CEIP Explorador Andrés, CEIP Mare de Déu, del Pilar, CEIP San Pedro, CEIP Torrefiel, Col·legi La Purísima-Grao, Col·legi Tomás de Villanueva, IES Campanar, IES Consellería, IES Isabel de Villena, IES Malilla, IES Sorolla, U.P. Cabanyal, U.P. Nou Moles – Olivereta U.P. Trafalgar i U.P. Rovella.
El projecte “In/Sostenible” del Fons Valencià per la Solidaritat té com a objectiu territorialitzar l’Agenda 2030 i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en els municipis de la Comunitat Valenciana, incidint de manera específica en l’ODS 12: Producció i consum responsables. En concret, a la ciutat de València es pretén familiaritzar a l’alumnat amb els ODS i l’Agenda 2030, oferint-los alternatives per a realitzar un consum sostenible en el seu dia a dia. Al mateix temps, es dotarà al professorat dels centres educatius participants de recursos educatius per a treballar la sostenibilitat i l’educació per al desenvolupament a les aules.
Respecte a les diferents activitats que es desenvoluparan en els centres educatius participants es troba la instal·lació de l’exposició, i visita guiada a aquesta, “In/Sostenible: Un camí cap a la sostenibilitat”, la qual té com a objectiu acostar els ODS a l’alumnat, aprofundint en l’ODS 12, i el taller didàctic “Soc conscient de quin consum faig” per a acostar els ODS, sensibilitzar sobre la situació del planeta i oferir alternatives per a realitzar una producció i consum més sostenibles.
El curs passat, “In/Sostenible” va arribar a 11 centres educatius de la ciutat de València, conscienciant sobre la cultura de sostenibilitat a més de 1.500 alumnes de la capital valenciana.
El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana
El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 135 entitats locals valencianes sòcies (126 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i el Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.
La relació entre els municipis del sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.